Mr.Nuffnang sayer!!

SweeTy..

Wednesday, January 26, 2011

Malaysia= Islam?

Assalamualaikum sume..
Ari ni aku nk share lg cket ilmu yg pernah aku belajar dlu..
Sebelum tu, aku nak tanye korang la korang rase Malaysia ni Negara Islam ke tak?
 Jeng..Jeng...
So, kat sini aku nk share la cket bab tu..

Malaysia  merupakan salah sebuah Negara Berperlembagaan.
Ni jelas tertulis dalam Federal Constitution@ Perlembagaan Negara (FC) pada Artikel 4(1)..

This Constitution is the supreme law of the Federation and any law passed after Merdeka Day which is inconsistent with this Constitution shall to the extent of the inconsistency be void..

Maksudnya, FC merupakan undang-undang tertinggi di Malaysia dan mana-mana undang-undang yang diluluskan tetapi  tidak mengikut FC dikira batal..

Didalam Islam, apakah undang-undang yang paling tinggi?
Tentulah Al-Quran.

FC sebagai undang-undang utama (supreme law) juga tidak ada menyatakan bahawa Malaysia adalah Negara Islam tetapi hanya menyebut agama rasmi Negara ini ialah Islam.
Ini jelas termaktub pada Artikel  3(1) iaitu:

Islam is the religion of the Federation but other religions may be practised in peace and harmony in any part of the Federation.

Di situ juga turut menyatakan bahawa agama selain Islam juga turut dibenarkan diamalkan dalam keadaan aman dan harmoni. Ini sangat sesuai dengan suasana masyarakat majmuk di Malaysia.

Seterusnya, English Law masih diterima pakai di Negara kita. Ini dijelaskan melalui Section 3(1)(a) dalam Civil Law Act 1956 @ Akta Undang-Undang Sivil, bahawa :

The court shall:
(a)    In West Malaysia or any part thereof, apply the common law of England and the rules of equity as administered in England on 7th April 1956.

Agaknya kenapa kita masih pakai English Law ye?
Sebenarnye ia dipakai untuk mengisi lacuna atau kekosongan dalam undang-undang kita...

Kita juga mengetahui bahawa Sistem perundangan di Malaysia diasingkan kepada dua iaitu Mahkamah Syariah dan Mahkamah Sivil. Setiap mahkamah mempunyai bidang kuasa masing-masing dan tidak boleh mencampuri kuasa yang telah ditetapkan itu.
Fikir-fikirkan bersama..

Malaysia Negara Islam atau hybrid?



♥ Thanks For Reading ♥

javascript:void(0)

6 comments:

  1. hybrid..!! wah laju je jwb.. hoho~

    ReplyDelete
  2. aku nak comment no comment leh tak

    leh terima tak jawapan ni

    Cinta kat Salah Orang??

    ReplyDelete
  3. 1malaysia is secular. islam is a part of ritual only.

    ReplyDelete
  4. yke....cmne tu ekkk...kite kemaen bangge kata malaysia negara islam...rupenye x...

    ReplyDelete

Mr. Nuff

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...