Mr.Nuffnang sayer!!

SweeTy..

Friday, October 9, 2015

Bila putusnya cinta..

Assalamualaikum..

“ Jom keluar makan..”
“Tak mau..”
“ Dah 2 minggu ko tak makan..ko ada problem ke? ”
“Waaaaaaaaaaaaaa….. aku dah break up dengan boyfriend aku..”

Itulah penangan cinta..
Wake up guys!!!
Putus cinta itu memang menyakitkan..
Kalu tak, takkan sampai ada yang sanggup bunuh diri..
Tapi cuba pikir balik..
Sampai bila nak seksa diri sendiri..

So..
Meh sini aku nak cakap apa kena buat bila putus cinta..

Dulu korang asik topup sebab nak bergayut dengan boyfriend kan?
Apa kata duit topup tu korang pi beli makanan sedap-sedap..


Tak pun korang kumpul duit tu wat beli high heel..
Nanti jumpe boyfriend or girlfriend yang tinggalkan korang tu, korang pelangkung je dia kasi sedar sikit..
Eh…aku memain je laaa..
Tapi korang boleh guna duit tu wat beli apa-apa barang yang boleh buat korang hepi..
Pilihan lain?
 Pack je barang korang..
Pi la jejalan mana-mana..




Time ni jugak la korang nak spend masa dengan kengkawan..
Buat membazir masa je duk meratap dalam bilik sorang-sorang..
Korang jugak yang sakit hati nanti..
Kalu dulu korang buat dunia ni macam dunia korang berdua je yang wujud..
Tak nampak dah kengkawan yang duk ada selama ni..
Why not korang pi cari balik kengkawan korang tu..
Ajak dorang jalan-jalan sampai korang langsung ta de masa nak pikirkan pasal korang punya ex tu..
Main point aku kat sini adalah sila busykan diri..
Nanti kawan korang kutuk korang balik?
Alaa..setakat kena kutuk sikit-sikit dengan kengkawan sendiri tu apa la sangat..
Dalam persahabatan, tak de konsep dah ludah jilat semula ye..
And kengkawan tu pun, support la sikit member sendiri..
Manusia ni kan mudah lupa..
Nak wat camne, time tu dia lupa korang..
Hehehe!!




 Eh..buat apa tu?
Buang semua barang yang ingatkan korang pada dia?
Owh…sayangnya…tak membazir ke?
Tapi kalu dengan cara tu korang rasa lebih baik, buat je laa..
Tak pun korang pi sedekah je la barang-barang tu kat sesape..
Yelaaa…standard la orang bercinta kan.
Kasi teddy bear laa.. bunga laa..gambar laa…
Frankly speaking, kalu aku, aku simpan je..
Bila dah rasa cukup kuat nak hadap balik semua tu, guna je la balik semua barang tu..
Sebab buang barang-barang tak bermakna kita mampu buang kenangan tu kan?
Sape tahu, one day kita sendiri akan tergelak bila tengok barang-barang tu…



Pastu terus terkeluar..
“ Apahal dia kasi fresh flower ey? Dia nak kasi hint kot yang cintanya akan mereput seperti bunga yang dia kasi ni..”
Hehehe!!

And the most important thing..


Mengadulah..
Kita ni manusia yang sangat lemah..
Kekadang kita rasa tak de sape dah yang kita boleh percaya..
Tak sape dah yang boleh tolong kita..
Tapi kita tak boleh lupa yang kita masih ada ALLAH..
Menangislah..merataplah..merayulah..
Insya’Allah, DIA sentiasa ada untuk kita..
Sedikit pun tak pernah tinggalkan kita..
Dan ingat..
Jangan salahkan DIA..
Kekadang kita tak dapat apa yang kita nak bukan sebab DIA tak sayang kita tapi DIA suka dengar kita merayu padaNya..
ALLAH takkan uji kita kalau kita tak kuat..
Dan apa yang kita nak tak semestinya terbaik utk kita kan?
^_-

Haaa…
Kan dah panjang lebar aku bercerita tu..
Ops!!!
Aku tulis ni bukan pasal aku baru lepas putus cinta or sedang bercinta..
Just memahami rasa sakitnya putus cinta..
Tapi itu bukan alasan untuk kita seksa diri kita..
Don’t tell me “ bercakap senang laa.. cuba kena kat diri sendiri..”
Come on guys!!
As I said before, kekadang kita rasa tak sapa boleh tolong kita dah..
Sedangkan kita tahu ada yang sentiasa ada untuk kita mengadu..

Satu pesanku..
Bila kita sayangkan seseorang, jangan la sayang terlampau banyak..
Simpan sikit sayang itu untuk diri kita..
Sebab we never know the future..
Pahamkan?

So..
Mimie..
Bila mau ada boyfriend ni?
Ops!!
Ada beza ke boyfriend dengan friend?
Sebab dua-duanya tak boleh disentuh..
Unless  “ HUSBAND”..

Aku suka ibaratkan jodohku itu ibarat arnab..
Mungkin laju berlari tetapi tertidur di bawah pokok..
Bila dah tersedar nnt, baru menyambung larian ke garisan penamat..
So, jangan terasa apabila kura-kura yang mendahului..
Get it?
Just pray for me ok..
^_^

Ok..

Jumpa lagi.. 

p/s: No offense.. past is past.. today is for future..

♥ Thanks For Reading ♥

javascript:void(0)

0 comments:

Post a Comment

Mr. Nuff

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...